Lakáshitel új lakás vásárlásra

Új lakást vásárol és szeretné megismerni az erre a célra igényelhető lakáshitelek törlesztő részletét? A honlapunkon elhelyezett lakáshitel kalkulátor segítségével ezt könnyen megteheti! De elsőként ismerje meg azokat a hitelkonstrukciókat, melyek új lakás vásárlása esetén elérhetők.

Új lakás vásárlása esetén az alábbi típusú lakáskölcsönök közül válogathat:

  • Állami kamattámogatású lakáshitel – 20 éves kamattámogatással
  • Állami kamattámogatású lakáshitel – 5 éves kamattámogatással
  • Piaci kamatozású lakáshitel – kamattámogatás nélkül
  • Lakáslízing

Államilag támogatott lakásvásárlási hitel esetén az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez kamattámogatást nyújt. Kamattámogatott hitel felvételére az a személy jogosult, aki megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt személyi és egyéb feltételeknek.

20 évig kamattámogatott lakáshitel új lakás vásárlására

A kamattámogatást az állam a futamidő első 20 évében biztosítja. A kamattámogatás mértéke az eltartott gyermekek számának emelkedésével – 6 eltartott gyermekig – növekszik, 6 felett állandó.

A kamattámogatott kölcsön összege nem lehet több:

  • Budapesten és megyei jogú városokban 12,5 millió forintnál,
  • Egyéb településen 10 millió forintnál.

E kamattámogatással finanszírozható lakásvásárlás esetén az új lakóingatlan telekár nélküli, ÁFA összegét tartalmazó vételára nem haladhatja meg

  • Budapesten és megyeszékhelyen a 25 millió forintot,
  • egyéb településen a 20 millió forintot.

A 20 éves kamattámogatású hitelkonstrukció – a jogosultsági feltételek alapján – szűkebb réteg számára érhető el, mint az 5 éves kamattámogatású. Ez esetben ugyanis jogszabályban rögzített életkori feltételeknek is meg kell felelni:

  • legfeljebb 1 gyermeket nevelő, 35. életévüket be nem töltött egyedülállók, élettársak, házastársak, illetve
  • legalább 2 gyermeket nevelő, 45. életévüket be nem töltött egyedülállók, élettársak, házastársak igényelhetik.

A 20 éves kamattámogatással nyújtott lakásvásárlási hitel további jogszabályi feltételeiről honlapunkon olvashat.

5 évig kamattámogatott lakáshitel új lakás vásárlására

A kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. A támogatott időszak lejáratát követően a havi törlesztés összegét az akkor aktuális piaci kamatláb fogja meghatározni, melyet online lakáshitel kalkulátorunk a jelenleg érvényes piaci kamatláb alapján számol.

A kamattámogatás mértéke függ az eltartott gyermekek számától: legfeljebb 2 gyermek esetén az állampapírhozam 60%-a, 2-nél több gyermek esetén 70%.

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében új lakás vásárlására igényelt kölcsön maximuma 15 millió forint. Az új lakás ÁFA és telekár nélkül számított vételára nem lehet több 30 millió forintnál.

Támogatott hitel lévén itt is jogszabály rögzíti a jogosultság feltételeit, melyek közül egyik legfontosabb, hogy az igénylőnek – házastársak és élettársak esetén legalább az egyik félnek – minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az adó- és vámhatóságnál nyilvántartott köztartozás kizáró ok.

Piaci kamatozású lakáshitel új lakás vásárlására

Aki valamilyen oknál fogva nem felel meg a támogatott lakásvásárlási hitel valamennyi feltételének, az a piaci kamatozású konstrukciók közül választhat. A piaci kamatozású konstrukciók kamatát a gazdasági, piaci események alakítják. A kamatláb meghatározásánál a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) vagy a jegybanki alapkamat az alap. Az ügyfelek által fizetendő törlesztő részlet összegét az előző, úgynevezett referenciakamat és kamatfelár együttes mértéke adja.

A piaci kamatláb mellett nyújtott lakásvásárlási hitelek szélesebb réteg számára érhetők el, hiszen a jogosultság feltételei kevésbé szigorúak, mint az államilag támogatott lakáshiteleknél. A hitel felső határát illetően nincsen konkrét összeg meghatározva – jóllehet a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének 80%-nál nagyobb arányú kölcsön nem adható – s nincsen megkötés az ingatlanok maximális értékére vonatkozóan sem. A kölcsön futamideje maximum 30 év. A hiteligénylő életkora a futamidő lejáratakor nem lehet több 70 évnél.

Lakáslízing új lakás vásárlására

Az új lakás lízingelésére igényelhető konstrukciók jelenleg forint és euró alapon érhetők el. A maximális futamidő 30 év. Az euró alapú lízingkonstrukciók havi lízingdíja alacsonyabb, mint a forint alapúaké. Ez vonzóbbá teheti az euró alapú finanszírozást. Deviza alapú termék lévén azonban felmerül az árfolyamkockázat. Emiatt a lízingdíj az euró aktuális árfolyamának megfelelően havonta ingadozhat, ami árfolyam emelkedés esetén megnöveli a fizetendő lízingdíjat.

A lakáslízing maximális összegét több tényező is befolyásolja. Meghatározó a lízingelendő ingatlan földrajzi elhelyezkedése, értéke és a lízingbevevő jövedelmi helyzete. A hitelbírálat során nemcsak a lízingdíj összegével kalkulálnak a bankok, hanem a lízingbevevő esetleges egyéb hiteltartozásival is számolnak, vagyis a meglévő hiteltörlesztés csökkenti a lízingdíj fizetésére fordítható szabad jövedelmet.

A finanszírozás arányát tekintve új lakás lízingje esetén is meg kell felelni a vonatkozó törvényi előírásoknak: forint alapú lízing esetén a lakás forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel. Ez az arány euró alapú lakáslízing esetén 65%. Egyéb devizanemben az ingatlan piaci értékének 50%-áig terjedhet a lízingösszeg a jogszabályi rendelkezések szerint, ám lakáslízinget a pénzintézetek fenti két devizanemen kívül más devizanemben nem nyújtanak, így lízingre sem svájci frank, sem japán jen alapon nincs lehetőség.

Új lakás vásárlására támogatott vagy piaci kamatozású hitelt érdemes felvenni?

Erre a kérdés ma már nem is olyan könnyű választ adni. A legtöbb esetben még mindig alacsonyabb a havi törlesztés akkor, ha kamattámogatott hitelt veszünk fel, a különbség azonban elenyésző, és ez az előny az otthonteremtési kamattámogatás esetében csupán a futamidő első 5 évében érvényes. Már létezik olyan pénzintézet is, amely a piaci kamatozású, azaz nem államilag támogatott lakáshitelt alacsonyabb törlesztő részlet mellett nyújtja.

Az állam által nyújtott kamattámogatás mértéke az államkötvény-aukciókon kialakult átlaghozamoktól függ. A vonatkozó kormányrendelet szerint az adós által fizetendő ügyleti kamat nem süllyedhet 6 % alá. Piaci kamatozású konstrukció esetén ilyen előírás nincsen, az ügyfél által fizetendő kamat mértéke úgynevezett referenciakamathoz kötött, ami a 3, 6, illetve a 12 havi BUBOR. A BUBOR jegyzések elsődlegesen a jegybanki alapkamathoz igazodnak, ezért a hitelintézetek által alkalmazott kamatláb mértékét ez esetben befolyásolja a jegybanki alapkamat mértéke, ami folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban, 2013. december 18-tól 3%. A 3 havi BUBOR mértéke jelenleg 2,99%. A BUBOR-hoz kötött lakásvásárlási kölcsönök törlesztő részlete az egyre alacsonyabb BUBOR szint mellett idővel alacsonyabb lehet a támogatott hitelek havi törlesztésénél, illetve pl. a K&H esetében már alacsonyabb is. Eddig minden lakásvásárló, aki jogosult volt a kamattámogatásra azt választotta, azonban ha ez a tendencia így megy tovább, akkor már nem sokáig lesz érdemes e mellett dönteni az állami támogatás ellenére sem.

Törlesztő részlet számítása

A lakásvásárlási hitelek futamideje banktól függően legfeljebb 20-30 év lehet. Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztő részlet, de annál többet fizet vissza az adós összességében a futamidő végéig. Az optimális futamidő, mint ahogy az ideális törlesztő részlet is egyénfüggő, de mindig csak akkora összegű törlesztő részletet ajánlatos vállalni, melynek fizetése biztonsággal vállalható. A kisebb havi törlesztés érdekében célszerűbb hosszabb futamidőt választani, hiszen a lakáskölcsönök futamidő lejárata előtti visszafizetésére minden banknál van lehetőség.

Online hitelkalkulátorunk használatakor a futamidőt úgy kell megadnia, hogy életkora a hitel lejáratakor nem lehet több 70 évnél. A kölcsön összegének beírásakor vegye figyelembe, hogy a minimálisan felvehető hitelösszeg 1 millió forint.

A lakáshitel kalkulátor a törlesztő részlet mellett megmutatja Önnek a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mértékét is, mely a kamatláb mellett az adott konstrukció járulékos banki költségeit is tartalmazza. Az új lakás vásárlására igényelhető hitelek egyénre szabott összehasonlítását kérje online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével!

Ha a lakásvásárlási hitelek kalkulációjával, összehasonlításával kapcsolatban további kérdései lennének, akkor online is kérdezhet!

forrás Hitelnet

További kérdés esetén, kérje kollégánk segítségét!

Vagy keresd közvetlenül kollégánkat!

info@penzugyikonstruktor.hu

paletta.paletta75@gmail.com

Sartorisné Mérő Ágnes

+36 30 491 9091

Jencski Attila

+36 30 984 5617

Close Menu